verstopt oor vrouwear cleaneroorartsvrouw met hand aan oorverstopt oor man

Verstopt oor

Al tijden last van een verstopt oor? 's Ochtends gedoucht, maar 's avonds zit er nog steeds een oor dicht? Een schrale troost, u bent niet de enige die last heeft van verstopte oren. Hopelijk helpt de informatie u om de problemen beter te begrijpen, verhelpen en voorkomen.

Oorzaken van een verstopt oor

Ondanks dat het oor een zelfreinigende functie heeft zijn er een aantal oorzaken waardoor het natuurlijk evenwicht tussen aanmaak en afvoer van oorsmeer verstoord kan raken. Deze verstoring kan ervoor zorgen dat het oor dicht gaat zitten (oorsmeerprop) wat tot irritatie en problemen kan leiden. Hier volgen de meest bekende oorzaken van verstopte oren:

Oplossingen voor een verstopt oor

De mate waarin uw oor verstopt is bepaald meestal ook wat de beste oplossing is. Is er naast een minder gehoor ook sprake van pijn, suizen of bijvoorbeeld erge jeuk dan is er waarschijnlijk ook iets anders anders de hand en kunt u het beste naar de huisarts. Wanneer het oor erg dicht zit (gehoor sterk achteruit) is een bezoek aan de huisarts om uw oren uit te laten spuiten onvermijdelijk en gewenst. Zelf, met wat voor middelen dan ook, proberen van het verstopte oor af te komen lukt zelden en is dan niet alleen zonde van de tijd, maar kan voor veel meer problemen en schade zorgen. Bij een lichtere vorm van verstopte oren kunt u uiteraard ook naar de huisarts gaan, maar kan het de moeite waard zijn eerst wat van de onderstaande manieren te proberen.

Overtollig oorsmeer verwijderen en verstopte oren voorkomen

Overtollig oorsmeer verwijderen en het voorkomen van verstopte oren kan op een hele hoop manieren. Hieronder de meest gebruikelijke/gewenste manieren met zo nodig een beschrijving hoe te gebruiken.

Wattenstaafje

Amandelolie voor het oor, baby- of slaolie


Earscratcher

earscratcher

Oorspray en oordruppels

Oorkaarsen

Neem contact op als u positieve ervaringen heeft met andere methoden om van een verstopt oor af te komen!

Quicklinks