verstopt oor vrouwear cleaneroorartsvrouw met hand aan oorverstopt oor man

Oren uitspuiten

Oren uitspuiten gebeurt wanneer een oorsmeerprop de gehoorgang afsluit met als gevolg een beperkt gehoor. De procedure om een verstopt oor te verhelpen is erg simpel en neemt maar enkele seconden in beslag. De huisarts laat het uitspuiten dan ook vaak door zijn of haar assistent doen. Er zijn producten op de markt die u in staat stellen zelf de oren uit te spuiten, maar dit is sterk af te raden. Het oor is een bijzonder gevoelig onderdeel van het lichaam en mocht er iets verkeerd gaan, dan kan dit leiden tot ernstige complicaties als gehoor- of trommelvlies beschadiging. Niet doen dus!

oorspuit

Voorafgaand aan de behandeling wordt soms aangeraden het oor te druppelen met lauw water of babyolie om het oorsmeer wat te verdunnen en van de gehoorgang los te weken. Er zijn ook oorsmeeroplossers te verkrijgen als Oroclean Oordruppels, Audispray of Earex Oordruppels.

Procedure oren uitspuiten

Met een oorspuit (rechtsboven in beeld) wordt schoon water op lichaamstemperatuur in de gehoorgang gespoten. Dit gebeurt met enige kracht en kan als lichte druk worden ervaren. Het water reinigt de gehoorgang en neemt, bij het naar buiten komen, het oorsmeer mee (zie plaatje). In 95% van de gevallen lukt dit in één keer en zal het zelden leiden tot problemen. Het uitspuiten mag geen pijn doen. Is dit wel het geval dan kan dat duiden op beschadiging en kan de huisarts besluiten u naar een KNO-arts te verwijzen.

oren uitspuiten

Wanneer mag een oor niet worden uitgespoten

Er zijn een aantal redenen waarom uitspuiten niet toegestaan of niet aan te raden is. In die gevallen wordt vaak doorverwezen naar een KNO-arts.

Niet toegestaan:

Niet aan te raden:

Quicklinks